Faringoamigdalitis Aguda

 

Faringoamigdalitis Aguda

 

 

Definició: Inflamació de la mucosa que cobreix la faringe i/o les amígdales palatines.

 

 

Causa: Les faringitis solen ser de causa viral i poden manifestar-se de diferents maneres, segons el germen que les provoqui:

·      El mes freqüent és que el Pediatre només observi una faringe vermella.

·      En ocasions pot veure exsudat “puntets de pus” molt ben delimitats. Si son nens/es menors de 18 mesos, ens farà sospitar que el causant és un adenovirus.

·     De vegades el que es pot veure son vesícules i aftes a nivell de faringe i pilars anteriors. La causa seria el virus coxackie.

·     Altres malalties víriques que poden manifestar-se en forma de faringoamigdalitis son la mononucleosis infecciosa i el boca-ma-peu (veure fitxes).

 

Si parlem d’amigdalitis, la causa mes freqüent és la bacteriana i el germen és l’estreptococ beta hemolític del grup A (EBHGA)

 

 

Contagi: directe a traves de les secrecions del malalt.

 

 

Clínica: Mal de coll i dificultat al empassar en ambdós casos.

Les faringitis víriques solen anar acompanyades, tot sovint, per tos i mucositat (rinofaringitis) i freqüentment diarrees. El quadre es resol en 3-5 dies.

La faringoamigdalitis bacteriana sol anar acompanyada de febre alta, exsudat purulent “plaques de pus” a les amígdales, mal estar general, ganglis, mal de panxa i de vegades vòmits.

 

 

Diagnòstic: Sol ser clínic. Els símptomes i l’exploració orientaran al Pediatra a saber la causa vírica o bacteriana de l’ infecció. La causa bacteriana és poc freqüent en nens/es menors de 2 anys.  

 

En ocasions es pot dubtar i és quan el Pediatre utilitzarà les tècniques de laboratori. Pot fer un “cultiu d’exsudat” ens donarà el diagnòstic definitiu però la seva limitació és que trigaran varius dies en donar-nos el resultat i per tant és poc pràctic. Actualment podem realitzar un “test de detecció ràpida de l’antigen estreptococic” o Faringotest que detecta en poc temps l’existència d’estreptococ i té una sensibilitat del 77-95%. La seva positivitat ajudarà al Pediatre a decidir tractament amb antibiòtic en cas de dubtes.

 

 

Tractament: En qualsevol cas donarem:

  • Antitèrmics – analgèsics tipus paracetamol i ibuprofè.
  • Repòs domiciliari.
  • Dieta tova, sense forçar i oferint líquids freqüents, si son freds calmen el mal de coll.
  • Si la causa de l’ infecció és un bacteri el tractament serà un antibiòtic. Normalment un derivat de la Penicil·lina, per via oral (amoxicil·lina, amoxicil·lina -ac.clavulanic…). Normalment a les 48 h d’iniciar el tractament amb antibiòtic el nen/a millora el seu estat general, la febre comença a baixar i ja no encomana. El tractament serà de 10 dies.

 

 

 

 

Treball elaborat el Gener del 2011.
Dr. R. Clapés Ferran
Personal d’Infermeria: Judith Sánchez
Servei d’Urgències. Hospital de Nens de Barcelona

> Tornar